O nama

Tradicionalni način proizvodnje naših tjestenina učimo od najboljih.

Agroideja d.o.o. je 2021. godine uradila projekat proizvodnje tjestenina. Opremu i tehnologiju smo preuzeli od Zanatske djelatnosti “M  tjestenine” Goražde. M tjestenine u vlasništvu Mehe i Ćamile Bešlija su 20 godina uspješno proizvodili tjestenine za goraždansko tržište po tradicionalnim receptima i sa puno ljudskog rada.

Naš cilj je da takvu proizvodnju nastavimo, da veliko znanje i iskustvo koje ima Ćamila Bešlija prenese na uposlenice Drina i da koristimo sirovine proizvedene na našim poljima u Ustikolini.

Krajem 2021. godine Agroideja d.o.o. je registrovala poslovnicu Drina-Agroideja u Goraždu i započeli smo sa proizvodnjom.

“Vrijeme pokazuje koliko smo kvalitetno radili. Naša tjestenina je bila tražena, a proizvodili smo i domaće kolače, baklave, orginalni bosanski lokum koji smo zadržali do kraja. I ovdje uskoro počinje proizvodnja bosanskog lokuma.

Za svaki od proizvoda vrijedi da je najvažnije pripremiti tijesto. Recepti za tradicionalne proizvode su jednostavni, brašno, voda, friška jaja i iskustvo. Ovdje su ubacili tjesteninu sa paprikom i špinatom i vrlo je ukusna, inače sve što se radi je domaće i prirodno“

Tjestenina se priprema upravo tako po tradicionalnim receptima.

Zna se kako se pravi pilav, mijesi se tijesto za jufku, pa se natire, razvuče, reže, a sad to sve radi mašina. Najkomplikovanije su spiralne makarone jer treba tijesto pripremiti da se fino motaju i da budu kvalitetne kad se kuhaju.

Sve ostalo je manje više slično, pilav, tarhana, fidelina..

Bitna je priprema tijesta, i da se fino osuši i upakuje. Za sve je potrebna vještina i iskustvo.

To je zanat, a zanat se uči”, kaže Ćamila.

Najvažnije je da su svi proizvodi tradicionalni, domaći i bez vještačkih dodataka i primjesa.

“Zdravo i prirodno po tome smo i mi bili prepoznatljivi, a i ovo će biti prepoznatljivo i mnogo šire i sa više proizvoda”, kaže Ćamila Bešlija.

elmira bajrami

Teta Ćamila nas je naučila praviti najukusniju tjesteninu i savršene pečene jufke

 

Elmira Bajrami, magistar prehrambenih tehnologija dio je tima koji u goraždanskom pogonu Agroideje proizvodi tjesteninu vrhunskog kvaliteta po tradicionalnoj recepturi Ćamile Bešlije.

 

elmira.bajrami@agroideja.ba

„Ovdje sam igrom slučaja, za mene je fascinantno kako sam uspjela dobiti ovaj posao. Prezadovoljna sam i svaki proces koji sam naučila je zahvaljujući  teti Ćamili, svaki detalj i ustvari svaka sitnica koja nam omogućava da brže i kvalitetnije radimo. Proizvodimo 18 vrsta tjestenine, a cijeli proces počinje od provjere i čišćenja mašine preko pripreme tijesta, sušenja odnosno pečenja jufki i na kraju pakovanja. Dnevno pravimo ukupno 50 kilograma smjese svih proizvoda, po 25 kilograma koliki je kapacitet mašine, osim jufki koja se pravi u količini od 10 kilograma. Proces ide na sušenje i brašno se onda priprema za druge proizvode. Sama sušara je kapaciteta od 50 kilograma koliko se može osušiti u toku dana i na samom kraju imamo proces pakovanja. Proizvodimo obične, spiralne makarone, tjesteninu sa paprikom, jajima, špinatom i ječmenu. Imamo široke i uske, a sve je tradicionalno”, kaže Elmira.

Osim procesa sušenja koji u prosjeku traje oko pet sati postoji i proces hlađenja nakon čega se pakuje oko 50 kg različitih proizvoda.Proizvodnja jufki je dugotrajniji proces, a dnevno se proizvede oko 10 kg.

“Čekamo da smjesa nadođe, ili “dođe sebi” , tu je važan i proces sušenja i hlađenja jer ih ne možemo pakovati tople. Sve ovo smo naučili od teta Ćamile, tako je ona nekad radila tjesteninu”, kaže Elmira.

Drina-Agroideja

 

22. Maja 2A

Goražde

Mobitel: +387 61 618 047

Naš ured u Sarajevu

 

Mobitel: +387 61 148 841
Telefon: +387 33 658 458
Email: info@agroideja.ba

Top