Domaća tjestenina “Drina” izrađena po tradicionalnoj recepturi osvaja bh. tržište

Da je moguće sačuvati tradiciju, dokaz je firma Agroideja d.o.o. koja je 2021. godine pokrenula projekt proizvodnje tradicionalne tjestenine u Goraždu pod nazivom “Drina”.

Da je moguće sačuvati tradiciju, dokaz je firma Agroideja d.o.o. koja je 2021. godine pokrenula projekt proizvodnje tradicionalne tjestenine u Goraždu pod nazivom “Drina”.

Prije 20 godina Ćamila i Meho Bešlija su pokrenuli vlastitu proizvodnju tjestenine i kolača u prizemlju svoje kuće u Goraždu. Kako kažu za Akta.ba početak je bio težak, ali volja i upornost su dali rezultate pa su od brašna i tijesta počeli stvarati ukusne i vrlo tražene proizvode za kojima sada svi žude.

Ćamila je zanat učila vodeći se tradicijom da bi uspjeh i kvalitet osvjedočile dvije decenije rada.

Danas je u penziji, a zanat “ispečen” na najboljim domaćim receptima odlučila je podijeliti upravo u pogonu Agroideje d.o.o. u Goraždu i proizvode koje je tada izrađivala učiniti široko dostupnim.

Hemo Jusović, direktor Agroideje koja je pokrenula ove pogone, za Akta.ba je kazao, da su se na ovaj korak odlučili iz razloga što su htjeli pokazati da je tradicija važna i da treba da se sačuva a kao dokaz tome su proizvodi koji su vrhunske kvalitete.

“Cjelokupnu opremu i tehnologiju koju sada posjedujemo u našem pogonu smo preuzeli od Zanatske djelatnosti “M  tjestenine” Goražde, koja je bila u vlasništvu porodice Bešlija. Oni su 20 godina uspješno proizvodili tjestenine za goraždansko tržište, po tradicionalnim receptima, sa puno ljubavi i predanosti radu. Preuzimanjem smo cjelokupnoj proizvodnji udahnuli novi život i omogućili dalji razvoj proizvodnje, koja neće biti dostupna samo ljudima u Goraždu već i šire”, govori Jusović.

Jusović kaže da su prije nego su krenuli u ovaj projekat, od više ljudi u Goraždu čuli istu priču, a to je da postoji mali pogon za proizvodnju tjestenina, koji je zapravo porodičan biznis i da takav kvalitet tjestenina niko na ovim prostorima nije pravio. Govori da kada je probao pilav koji je pravila nana Ćamila, shvatio o čemu ljudi pričaju. Sve ostalo je lako dogovorio sa porodicom Bešlija.

“Godine rada pokazuje koliko smo kvalitetno radili. Naša tjestenina je bila tražena, a proizvodili smo i domaće kolače, baklave i orginalni bosanski lokum koji smo zadržali do kraja. I ovim pogonima uskoro počinje proizvodnja lokuma što nas raduje. Za svaki od proizvoda vrijedi da je najvažnije pripremiti tijesto. Recepti za tradicionalne proizvode su jednostavni, brašno, voda, friška jaja i iskustvo. Ovdje smo ubacili tjesteninu sa paprikom i špinatom što se pokazalo uspješnim“, kaže Ćamila.

prenosi

https://www.akta.ba/vijesti/bih/150259/domaca-tjestenina-drina-izradena-po-tradicionalnoj-recepturi-osvaja-bh-trziste

Share:

Agroideja

Top